KNJIGARNA ZDAJ: Kako si izpolnimo želje in ohranimo občutek izpolnjenosti (druga predstavitev knjige »Zdravje je v nas«)

uvodna-slikaTudi tokrat, že drugič v štirinajstih dneh, se je kljub razsajanju viroz in mnogim odpovedim udeležbe, v knjigarni ZDAJ zbralo okoli sto ljudi. Na tokratnem dogodku, imenovanem »Mozaik za dušo«, je Boris Vene predstavil eno izmed številnih tem iz knjige »Zdravje je v nas«: kako si izpolniti želje ter ohraniti občutek izpolnjenosti.

Na predstavitvi se je – poleg dr. Wahlove in dr. Djukićeve, ki sta že javno izrazili podporo knjigi – zbralo še kar nekaj zdravnikov.

V določenih stvareh je bil dogodek podoben predhodnemu: tudi tokrat je trajal tri ure … in tudi tokrat udeleženci niso želeli imeti odmora. Na koncu pa tudi oditi niso želeli!

Nekaj fotografij z dogodka, ki najbolje pričarajo vzdušje, si lahko ogledate v foto-galeriji spodaj.

Povzetek predstavitve

Na sedeže je udeležence prikovalo starodavno znanje o skrivnosti oblikovanja in uresničenja želja. Boris Vene je povedal, da prej ko slej ugotovimo, da ne gre le za doseganje cilja, temveč tudi – ali pa predvsem – za iskanje občutka izpolnjenosti. Velikokrat se obe stvari medsebojno izključujeta, zato ju je treba upoštevati že na začetku, ko si začrtujemo pot.

Ta mora vedno sloneti na kombinaciji harmonije med razvojem dogodkov ter izražanjem lastnih notranjih potencialov oziroma daril.

Kako pa vemo, katera so tista naša darila oziroma talenti, na katerih naj bi slonela naša pot do ciljev? Spoznamo jih po tem, da nas spodbujajo k lastnemu izražanju, ob čemer se ne primerjamo z drugimi, potrjujemo ali dokazujemo. Vodi nas želja po ustvarjanju, ne po nadvladi ali krepitvi moči.

Ne gojimo močnih čustev, ne predstavljamo si uspešno dokončanega cilja in podobno. Le v treh posebnih situacijah se je dobro posluževati tega, v vseh ostalih situacijah pa je ključ do izpolnitve ciljev in ohranjanja občutka izpolnitve odprto srce.

Odzivi obiskovalcev

Da je ta tema zelo aktualna, so potrdili tudi udeleženci. Eno izmed pisem podpore je poslala gospa Kristina (objavljamo samo del): »Pišem vam, ker so moje misli še tako sveže in polne čudovitih vtisov sinočnjega srečanja v knjigarni Zdaj. Triurno brezplačno Borisovo predavanje je bilo res vrhunsko.

Zelo sem bila zadovoljna, da sem lahko pripeljala tudi svojega partnerja, ki se sicer takšnih srečanj ne udeležuje in mu je tovrstno razmišljanje precej tuje. Toda včeraj je bil navdušen. Morda večino stvari sploh ni znal povezati ali narediti preskoke iz naučenega in osvojenega na ´abstraktno´, pa vendar …

Tri ure močne vsebine so pripomogle, da je um začel odpirati line tudi drugače naučenemu mišljenju in je vsaj naredil špranjo, da dopusti tudi tako ´čudni´ informaciji malo prostora.«

Piko na i je dodala skrivnostna gostja, ki jo je Boris razkril tik pred zdajci. To je bila njegova žena Mojca, sicer izšolana astrologinja (čeprav zase pravi, da se še vedno uči). Obiskovalce je navdušila s kombinacijo jedrnatega, a samozavestnega nastopa, strokovnega znanja in intuitivne note pri podajanju odgovorov.

Morda je vtis, kakršnega je naredila na udeležence, najbolje povzela lastnica in poslovodkinja knjigarne, ga. Saša Vodovnik, ki je dan po dogodku Borisu napisala takole: »V Mojčinem kratkem prispevku sem tudi jaz začutila bistveno več kot ´raje biti v ozadju´. Če je izzvana oziroma povabljena k nagovoru, pove to jasno, hitro, samozavestno in jedrnato; a vse to na izjemno prijazno nevsiljiv način.

Njen ego je popolnoma ´ukročen´ in ravno zato je tako zelo prepričljiva. Človek ne čuti nobene potrebe več, da bi polemiziral na to, kar pove. Tudi jaz sem najprej pomislila, da se moram čimprej prijaviti, da mi naredi astrološki uvid. V živo me je kar takoj potegnila v akcijo. Pa ne samo mene, v kratkem se ji bo oglasilo kar nekaj včerajšnjih obiskovalk.«

Seveda je ga. Vodovnikova povzela tudi dogodke naslednjega dne, ki so se nanašali na celoten dogodek: »Že takoj zjutraj, ko sem prišla v službo, sem prejela dva klica navdušenih poslušalk včerajšnjega predavanja. Ljudje so začutili iskrenost, pristno izkušnjo in ´garanje´ v povedanem.

Bili so hvaležni in prepričana sem, da bodo zgodbo širili naprej, tako da se bo glas o včerajšnjem dogodku in predvsem o knjigi razširil v vse smeri. Nekaj obiskovalcev je, kot sem izvedela v današnjih pogovorih z njimi, dojelo izjemno širino Borisovih izhodišč, zgodbic, citatov in ostalega. Navdušile sta jih tudi ostali gostji in tudi o tem je bilo danes veliko govora.«

Druga gostja je bila dr. Jana Wahl, kirurginja z Ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra. Ponovno je poudarila pomembnost odprtega, iskrenega in celostnega odnosa med zdravnikom in pacientom. Dr. Wahlova vedno navduši s svojim prizemljenim nastopom in resnično, globoko in odprto skrbnostjo do pacientov. Ko bi le imeli več takih zdravnikov!

Po predstavitvi so udeleženci zastavljali gostom tudi vprašanja. In tri urice so minile kot blisk …

Hvala vsem za udeležbo, še posebej pa se zahvaljujemo organizatorju, knjigarni ZDAJ; za odlično organizacijo in izvedbo dogodka.

Če hodite kaj po Kosezah, se le ustavite pri njih (prvo nadstropje na koseški tržnici). Ne samo, da imajo čudovite knjige, temveč se boste v družbi somišljenikov in resničnih ljubiteljev knjig počutili res odlično.

Uredništvo

Komentarji